Verhalen van bewoners

“De eerste herinneringen die ik hier heb zijn in de oorlog, dat mijn moeder wat eten klaar maakte op een klein potkacheltje. Engelsen of Amerikanen probeerden ‘s nachts het treinviaduct bij het Vroesenpark te bombarderen. In het begin gingen we dan naar de kelder, later niet meer.

De Vroesenlaan was de hoofdweg naar Den Haag, daar heb ik de tanks en pantserwagens overheen zien rijden. Dan stond het hele gebouw te schudden van de vrachtwagens. Heen over de Vroesenlaan, terug over de Statenweg. Later heeft het gebouw weer staan schudden, nu door het bouwen van de Randstadrail, wat wel een groot succes is.

Op een gegeven moment waren er razzia’s. Twee Duitse soldaten kwamen mijn vader ophalen maar die lag met nierstenen in bed dus die hoefde niet mee. Ze keken wel in iedere kast.

Ook weet ik nog dat onze kelder grensde aan de winkel van Boon. Mijn vader had een gat in de muur gemaakt en daardoor kropen de onderduikers onder de vloer van de winkel. De groep waar mijn vader bij zat moest voedselbonnen stelen op het Haagseveer om die mensen te eten te geven. De helft van die groep is doodgeschoten. Op het Hofplein staat nog een kruis voor deze gebeurtenis.

In het Vroesenpark lag een berg compost, want plastic en chemisch afval bestond nog niet. Wij gingen met de step van die berg af.

Wat ik me ook goed kan herinneren is het eerste brood. Ik ruik het nu nog. Op een gegeven moment zijn mijn broer en ik op blote voeten door de sneeuw naar de gaarkeuken gegaan om pap te halen. Dat is tot dit moment de lekkerste pap die ik ooit gegeten heb.

Zondags in de morgen hoorden we een V1 die niet goed ging dus we zijn op de grond gaan liggen. Hij is ontploft in de Treubstraat. Ook liepen we een keer over de Stadhoudersweg toen er granaatscherven naar beneden kwamen dus toen zijn we een portiek in gevlucht.

Als we naar mijn tante gingen moesten we over het puin klimmen waarmee ze de Noorderhaven hadden gedempt.

In dit complex woonden bijna alleen gezinnen met kinderen, wat erg leuk was. In de tuin werden regelmatig kinderfeestjes gehouden, wat erg leuk was. In de kleuterschool was ook een keer per week bibliotheek, wat fijn was want TV was er nog niet. Wel stond bij iedere portiek een paal op het dak: een radio antenne.”